Financieringsaanvraag
Financieringsaanvraag

Vastgoed financieren met overwaarde

Snel duidelijkheid

Korte doorlooptijden

Persoonlijke aanpak

Architecture Financiering General

Direct uw vastgoed financieren met overwaarde bij OIMIO

Beschikt u over een beleggingspand waarop overwaarde aanwezig is? In dat geval kunt u met herfinanciering kapitaal vrijmaken om te besteden aan een volgend vastgoedproject. Hoe werkt vastgoed financieren met overwaarde echter? En wat zijn de voor- en nadelen van deze methode van financiering? OIMIO staat voor u klaar met professioneel advies. Neem vrijblijvend contact op voor meer inlichtingen en uitleg om de overwaarde van een huis te gebruiken voor beleggingspand.

Wat houdt overwaarde op vastgoed precies in?

De overwaarde van een pand noemen we ook wel het eigen opgebouwde vermogen in een vastgoedobject. Hierbij kijken we naar het verschil tussen de huidige waarde van het vastgoedobject en de openstaande hypotheek die nog voldoen moet worden bij een kredietverstrekker. Dit opgebouwde eigen vermogen kunt u vervolgens als onderpand toepassen bij de bank om een hypotheek te verkrijgen om een volgende investering te doen. Door bijvoorbeeld te investeren in nieuw vastgoed welke u verhuurt, kunt u met de winsten de hypotheek aflossen.

Overwaarde huis gebruiken voor beleggingspand

Om te verduidelijken hoe de overwaarde van een huis te gebruiken is voor een beleggingspand, geven we het volgende voorbeeld. Stel u heeft 5 jaar geleden een vastgoedobject aangeschaft voor 450.000 euro met een eigen inbreng van 20 procent, oftewel 90.000 euro. Voor de overige 80 procent, oftewel 360.000 euro, sloot u een krediet af bij een hypotheekverstrekker. Met de loop der tijd is uw vastgoedobject in waarde gestegen met 90.000 euro naar een bedrag van 540.000 euro. Dit betekent dat de oorspronkelijke hypotheek nu nog maar 66,6 procent van de waarde van het vastgoedobject beslaat. Met het opgebouwde eigen vermogen kunt u vervolgens een nieuw vastgoedobject financieren. Dit doet u door bijvoorbeeld uw bestaande hypotheek te herfinancieren met een hogere hoofdsom.

Vastgoed financieren met overwaarde in de praktijk

Over het algemeen zijn er uiteraard wel een aantal voorwaarden verbonden aan het financieren van vastgoed met overwaarde. Zo is het onder meer onmogelijk om de volledige 100 procent van het opgebouwde eigen vermogen te verkrijgen bij een lening. In de praktijk verkrijgt u een deel van de overwaarde als krediet. De meeste kredietverstrekkers gaan hierbij uit van circa 70 procent van de overwaarde van het vastgoed object. De bank houdt hierbij rekening met een eventuele daling in de vastgoedwaarde, waardoor het bedrag nooit hoger is dan de waarde van het onroerend goed. In uitzonderlijke situaties kunt u 80 tot 85 procent van de overwaarde lenen.

Voordelen overwaarde gebruiken voor beleggingspand

Vastgoed financieren met overwaarde brengt verschillende voordelen met zich mee. We zetten er een aantal op een rij:

 • Meer zekerheid voor kredietverstrekkers

  Een belangrijk voordeel bij vastgoed financieren met overwaarde is dat u een grotere hoeveelheid krediet tot uw beschikking krijgt. Door het eigen vermogen in uw bezittingen heeft een kredietverstrekker zekerheid als het gaat over uw kredietwaardigheid. Zij hebben namelijk de mogelijkheid om een hypotheekrecht op uw vastgoedobject te plaatsen. Hierdoor zijn zij bereid om een hoger bedrag mee te financieren voor uw nieuwe vastgoedproject.

 

 • Meer opbrengsten door verhuur van beleggingspanden

  Door vastgoed te financieren met overwaarde, kunt u bij het nieuwe vastgoed op meerdere manieren van inkomsten profiteren. Zo kunt u het beleggingspand verhuren, waardoor u profiteert van de huuropbrengsten. Daarnaast stijgt mogelijk ook de waarde van het pand na verloop van tijd, waardoor u ook van kapitaal groei geniet. De cashflow van de huuropbrengsten kunt u bijvoorbeeld inzetten om de hypotheek af te betalen en daarna te investeren in nieuwe beleggingspanden. OIMIO helpt u graag bij het maken van een goed onderbouwd financieel plan om u zo een gezond vermogen voor de toekomst te verzekeren.

Nadelen van vastgoed financieren met overwaarde

De overwaarde gebruiken voor een beleggingspand brengt een aantal risico's en nadelen met zich mee. Deze brengen we inzichtelijk in kaart:

 • Waardedaling van uw vastgoedobject

  Op het moment dat de waarde van uw vastgoed daalt, kunt u lastiger een eigen vermogen en dus overwaarde creëren. Ook is herfinanciering met extra kapitaal dan ingewikkeld. U kunt hierdoor in een situatie terechtkomen waar u financieel niet op vooruit gaat. Daarom is het belangrijk dat u of uw financiële experts een grondig onderzoek verrichten naar de plek van uw vastgoed en de trends die zich op de markt voordoen. Bevindt het onroerend goed zich bijvoorbeeld op een goede locatie, die na verloop van tijd steeds aantrekkelijker zal worden? Hoe beter uw positie, des te groter de kans op kapitaalwinst en overwaarde.

 

 • Herfinancieringskosten

  Bij het herfinancieren van vastgoed met overwaarde moet u er rekening mee houden dat u hier kosten voor moet voldoen. Het hangt af van het soort hypotheek en kredietverstrekker, om wat voor tarieven dit gaat. U kunt hierbij denken aan een afsluitprovisie, notariskosten, taxatiekosten, adviseurskosten etc. Deze kosten kunnen al snel enkele duizenden euro's bedragen. Daarom is het van belang om een ervaren financieel specialist in te schakelen die voor u de exacte bedragen berekent.

 

 • Het risico bij vastgoedobjecten voor verhuur

  Wanneer u de overwaarde gebruikt voor een beleggingspand dat niet voldoende vraag oplevert voor verhuur, kunnen de huuropbrengsten aanzienlijk lager zijn dan u van tevoren beoogd had. Dit heeft vervolgens gevolgen voor de inkomsten en winsten welke het pand moeten opleveren. Voordat u van plan bent om uw vastgoed te financieren met overwaarde, is het raadzaam om een goed marktonderzoek uit te voeren. Ga in gesprek met de verhuur- en vastgoedmakelaars in de regio, analyseer de verhuurmarkt in het gebied en bekijk het niveau van de huidige lege panden. Onderzoek de plannen van de gemeente of stad met betrekking tot infrastructuur, openbare voorzieningen en winkels. Zo kunt u de vraag en aanbod inschatten voor de verhuur van een bepaald pand, en kunt u inschatten of uw plannen realistisch zijn.

 

 • Lastige huurders bij een beleggingspand

  Als verhuurder bestaat er een risico dat u met lastige huurder te maken krijgt. De huurders betalen de huur niet of te laat, of veroorzaken schade aan uw beleggingspand. Ook kan het zijn dat deze huurders uw pand verlaten. U genereert in dat geval geen inkomsten, terwijl de lasten van het beleggingspand en de hypotheek doorlopen. Het is daarom een aantrekkelijke optie om in beleggingsvastgoed te investeren met een verhuurgarantie of een huur met een lange looptijd. Dit geeft u meer zekerheid dat u iedere maand een vast bedrag ontvangt aan huur.

 

 • Uitwinning bij niet voldoen aan de leningsvoorwaarden

  Wanneer u een nieuwe hypotheek afsluit om vastgoed te financieren met overwaarde, moet u iedere maand uw lening aflossen tegen het overeengekomen bedrag. Als u echter niet uw kapitaalaflossingen of rente kunt voldoen, heeft de vastgoedfinancier de mogelijkheid om door middel van een gedwongen verkoop uw beleggingspand te laten veilen. Het is daarom essentieel dat u deze situatie te alle tijden moet vermijden. Zorg dat u altijd geld opspaart zodat u onverwachte tegenvallers kunt betalen. Ook is het van belang om altijd realistisch te blijven bij het zetten van de volgende stap als belegger. Heeft u voldoende middelen om te investeren in vastgoed, of kunt u beter wachten voordat u de overwaarde gebruikt bij een volgende beleggingsaankoop? Uw financiële veiligheid staat hierbij voorop. De experts van OIMIO onderzoeken graag uw financiële situatie, zodat u de beste strategie toepast die voor u geschikt is.

De juiste strategie bij vastgoed financieren met overwaarde

Voor investeren in een nieuw vastgoedproject met overwaarde is een goed doordachte strategie leidend om zoveel mogelijk risico's uit te sluiten. Zoekt u beleggingspanden om snel te groeien, dan kiest u voor een hypotheek met een korte looptijd en hoog krediet ten opzichte van de marktwaarde van het beleggingspand. Bepalend is hierbij de loan-to-value, kortweg LTV. De LTV geeft de verhouding tussen de leensom en de waarde van het beleggingsobject weer. Hoe hoger dit percentage is, des risicovoller het is dat de kredietsom ook daadwerkelijk kan worden terugbetaald bij verkoop van het onderpand. Voor een conservatieve benadering van vastgoed financieren met overwaarde, kiest u een beleggingsproject met een lage LTV waarbij u minder snel groeit. Het hangt er hierbij uiteraard vanaf hoeveel eigen inbreng en overwaarde u tot uw beschikking heeft. Onze experts van OIMIO geven u graag meer uitleg over het kiezen van de juiste strategie. Samen komen we tot een uitgewerkt financieel plan om uw plannen te realiseren.

Hoeveel overwaarde heb ik nodig voor het financieren van vastgoed?

U wilt uw overwaarde investeren in een nieuw beleggingspand, maar hoeveel overwaarde heeft u nodig voor de financiering? Welk bedrag precies noodzakelijk is, hangt af van de aankoopsom van de waarde van het beleggingspand dat u wilt aanschaffen. In de meeste gevallen heeft u voor het afsluiten van een vastgoedhypotheek zo'n 30 procent overwaarde nodig. Let er echter wel op dat u in dat geval dus een tweede hypotheek afsluit om een volgende beleggingspand aan te schaffen. Een goede berekening is dan ook nodig om te bekijken of u de kosten kunt betalen voor enkele maanden voor het geval er geen huuropbrengsten zijn. Zorg dat u een weloverwogen keuze maakt, zodat er geen onnodige risico's genomen worden.

OIMIO voor vastgoed financieren met overwaarde

Beleggen in vastgoed met overwaarde biedt prachtige kansen voor een hoog rendement op uw vermogen. OIMIO staat als dochterbedrijf van NIBC Bank bekend als een betrouwbare speler op de Nederlandse vastgoedmarkt. Met een slimme en innovatieve benadering bieden wij een plan van aanpak op maat aan zonder poespas. In de regel bieden wij commercieel vastgoed financieringen aan met een looptijd tot vijf jaar. Wij werken met klanten in het mid-market segment, voor financieringen tussen de 2,5 en 15 miljoen euro.

Commercieel vastgoed financieren met overwaarde

De overwaarde gebruiken voor een beleggingspand kan bij OIMIO in zowel kleinschalige als grootschalige projecten. Zo hebben wij onder meer kleine vastgoedprojecten gefinancierd als het financieren van een winkelpand of het transformeren van een villa naar een kantoorpand. Ook voor grootschalig bedrijfsvastgoed financieren met overwaarde bent u bij OIMIO op het juiste adres. Het gaat hierbij om het financieren van bedrijfsruimtes, hotels, distributiecentra en parkeergarages. OIMIO is hierbij in heel Nederland actief. Van het creëren van 78 studio-appartementen in Kerkrade tot een luxe kantoorpand in Utrecht/De Meern, wij streven ernaar om samen met u de beste financiering voor residentieel vastgoed, beleggingsvastgoed of recreatief vastgoed te realiseren. Vraagt u zich af hoe u de overwaarde van een pand kunt gebruiken voor uw beleggingspand? Of wilt u meer weten over de rentetarieven van onze voordelige financieringsopties? Wij nemen graag de tijd om samen met u in gesprek te gaan over uw wensen en behoeften. In veel situaties is er meer mogelijk dan u eerder gedacht had. Onze relatiemanagers zijn altijd bereikbaar om u van persoonlijk advies te voorzien. Meer weten over onze dienstverlening? Vul dan vrijblijvend uw financieringsaanvraag in op onze website. Op deze manier weten wij waar uw project over gaat en kunnen wij u direct van de juiste informatie voorzien. We nemen vervolgens zo spoedig mogelijk contact met u op!

Een initiatief van NIBC Bank

© Oimio 2023