Financieringsaanvraag
Financieringsaanvraag

Profiteer van duurzaamheid bij vastgoed

Snel duidelijkheid

Korte doorlooptijden

Persoonlijke aanpak

Architecture Financiering General

Profiteer van duurzaamheid bij vastgoed

Duurzaam investeren in vastgoed is aan een flinke opmars bezig. Niet zonder reden. Beleggen in duurzaam vastgoed brengt namelijk een aantal belangrijke voordelen met zich mee. Zo levert u op deze wijze niet alleen een bijdrage aan een beter milieu, maar behaalt u na verloop van tijd een hoger rendement in de toekomst. Wat houdt duurzaam beleggen in vastgoed echter in? En wat zijn de voordelen van duurzaam beleggen? OIMIO.nl geeft u professionele toelichting bij de financiering in commercieel vastgoed. Vraag vrijblijvend meer informatie aan over het investeren in vastgoed via onze website.

Wat houdt duurzaam beleggen in vastgoed in?

Wat verstaan we precies onder beleggen in vastgoed dat duurzaam is? Gaat het hierbij enkel om het toepassen van duurzame materialen en installaties in een commercieel vastgoed, of draait het om het volledige plaatje waarbij het sociale en economische element is inbegrepen? De wetgeving over (brandveiligheid), subsidies of financierders stellen bijvoorbeeld veelal verschillende vereisten als het gaat om duurzaamheid. Een voorbeeld hiervan is het installeren van zonnepanelen. Voor de exploitatie van een pand levert deze installatie een hogere duurzaamheid op, terwijl de milieuprestatie van het volledige bouw niet direct hier voordeel bij heeft. Voor duurzaamheid gaat het dan ook om het totaalplaatje van een vastgoedproject. Het materiaalgebruik speelt hierbij zeker een belangrijke rol. Het gebruik van duurzaam hout in een bedrijfspand zorgt er bijvoorbeeld voor dat CO2 in het hout wordt opgeslagen. Bij sommige maatstaven houdt men echter geen rekening met CO2-opslag. Doet u dit wél, dan is houtbouw interessanter voor de duurzaamheid dan het gebruik van staal of beton. Het risico is om bij duurzaam investeren in vastgoed alleen te richten op één aspect, terwijl op andere vlakken gebruik wordt gemaakt van producten die juist niet duurzaam zijn. Zorg daarom altijd dat u naar het totaalplaatje kijkt bij de keuze voor investeren in duurzaam vastgoed.

Wat zijn de voordelen van investeren in duurzaam vastgoed?

Vastgoedfinancieringen die duurzaam zijn, hebben belangrijke voordelen voor u als investeerder. Wij zetten de belangrijkste voordelen op een rij:

 • De lage exploitatiekosten van duurzaam commercieel vastgoed

  Duurzaam commercieel vastgoed bevat allerlei energiebesparende maatregelen. De dikkere isolatielaag, het creëren van een luchtdicht vastgoedobject of verkavelen met het oog op de zonrichting leidt tot een beperking van het energieverbruik. Bovendien draagt zelf energie opwekken door middel van onder meer zonnepanelen, een warmtepomp of slim gebruik van ventilatieluchtstromen tot lagere energiekosten. Hierdoor hoeft u minder kosten te maken om uw vastgoed uit te baten.

 

 • Een hoger energielabel draagt bij aan een hogere marktwaarde

  Ieder vastgoedobject beschikt over een bepaald energielabel. Hoe hoger dit label is, des meer uw pand waard is ten aanzien van andere vastgoedobjecten in de buurt. Wanneer u als vastgoed investeerder het vastgoedobject vervolgens wilt verkopen, streeft u uiteraard naar een zo hoog mogelijke prijs. Een duurzaam gebouw beschikt over een beter energielabel, wat betekent dat het pand een hogere toekomstwaarde heeft.

 

 • Duurzaamheid geeft u als investeerder een goed imago

  Bijdragen aan een goed milieu laat zien dat u empathie toont voor de wereld om u heen. De financiering van een bedrijfspand dat duurzaam is, geeft u daarom een positief imago. Binnen vrijwel alle sectoren verwachten cliënten en huurders tegenwoordig ook een zekere vorm van duurzaamheid. Het kan dan ook een bepalende rol spelen bij het zakendoen met andere aandeelhouders, afnemers of werknemers.

 

 • Hoog rendement voor gebruiker bij duurzaam vastgoedobject

  Niet alleen voor de investeerder is een duurzaam commercieel vastgoedobject interessant, maar ook voor de gebruiker. Bij een bedrijfspand waarbij aan het comfort met betrekking tot klimaat, indeling en verlichting is gedacht, stijgt het rendement voor het werkgeluk. Werknemers komen graag naar een aangename werkplek, zijn vitaler en leveren een productieve bijdrage op de werkvloer.

 

 • Het commercieel vastgoed voldoet aan toekomstige regelgeving

  Door te kiezen voor duurzame vastgoedobjecten, houd je rekening met de toekomst. Zo is onder andere in het Bouwbesluit vastgesteld dat bedrijfspanden en kantoren vanaf 1 januari 2023 ten minste over een energielabel C moeten beschikken. Voor 2030 verwacht men dat energielabel A de standaard wordt, terwijl in 2050 energieneutrale bouw wordt nagestreefd. Met investeren in duurzaam vastgoed denkt u vooruit, waardoor u kosten bespaart en tijdig voldoet aan de wet- en regelgeving. Hierdoor voorkomt u eventuele sancties.

 

 • Subsidies en fiscale voordelen bij duurzaam commercieel vastgoed

  Overheden stimuleren vastgoed met een positieve invloed op het milieu en energie. Wanneer u van plan bent om te investeren in een duurzaam vastgoedproject, is er een grote kans dat u in aanmerking komt voor een subsidie of fiscaal voordeel. Er zijn hierbij diverse opties mogelijk:

 

 • Fiscale aftrekposten bij duurzaamheid

  Diverse gebouwkeurmerken leveren fiscaal voordeel op bij uw aangifte. Het gaat hierbij om de Milieu-investeringsaftrek, waarbij u de bouwkosten kunt aftrekken bij de fiscus. Bij de Energie-investeringsaftrek kunnen investeringen als een warmtepomp op warmteterugwinning door middel van ventilatie worden afgetrokken.

 

 • Subsidies voor duurzame energie

  Denkt u eraan om zonnepanelen op het commercieel vastgoed te laten plaatsen? Met de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) en de Stimulering Duurzame Energieproductie, oftewel SDE+, worden de kosten voor u gecompenseerd.

Bekijk welke mogelijkheden duurzaam investeren u biedt bij OIMIO

Duurzaam investeren in commercieel vastgoed is aantrekkelijk voor zowel u als ondernemer als voor de gebruikers van uw vastgoedobject. Hoe pakt u duurzaam beleggen echter aan? De ervaren experts van OIMIO staan u graag terzijde om u van toelichting te voorzien. Als relatief jonge speler laten wij met slimme en eigentijdse methodes zien welke mogelijkheden er zijn. We nemen graag de tijd voor u, zodat we samen met u tot een passende financiering komen die tot resultaten leidt. Als dochter van NIBC Bank zijn wij professioneel en betrouwbaar voor onze klanten. OIMIO is hierbij werkzaam in het mid-markt segment van 2,5 tot 15 miljoen euro. Benieuwd hoe duurzaam investeren in commercieel vastgoed er in uw situatie uit ziet? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

Een initiatief van NIBC Bank

© Oimio 2023