Financieringsaanvraag
Financieringsaanvraag

Investeren in commercieel vastgoed

Snel duidelijkheid

Korte doorlooptijden

Persoonlijke aanpak

Architecture Financiering General

Diversificatie bij investeren in commercieel vastgoed

Bij beleggen in vastgoed is het belangrijkste principe om diversificatie aan te brengen in uw vastgoedportefeuille. Door te diversifiëren, oftewel uw beleggingen te spreiden, beperkt u immers het risico dat u loopt bij de investering. Wat zijn de voordelen van diversificatie bij beleggingspanden financieren en hoe pakt u deze spreiding in financiering van commercieel vastgoed aan? Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie via onze website.

Wat zijn de voordelen van diversificatie in commercieel vastgoed?

De belangrijkste reden om te kiezen voor diversificatie van uw belegging in commercieel vastgoed, is risicospreiding. Als u al uw appels immers in één mandje legt, en dit mandje plotseling een tegenslag te verwerken krijgt, heeft u niets achter de hand om uw portefeuille te beschermen. Zeker bij vastgoed is diversifiëren van belang aangezien deze markt in zekere zin losstaat van de aandelen- of cryptomarkt. Dit betekent dat als de aandelenmarkt bijvoorbeeld stijgt, dit niet direct een positief gevolg heeft voor de commercieel vastgoedsector en omgekeerd. De dynamische vastgoedmarkt is naast vraag en aanbod bovendien onderhevig aan wet- en regelgeving. Met spreiding van uw vastgoed kunt u eventuele veranderingen snel opvangen en beheersen.

Hoe pak ik diversificatie van commercieel vastgoed aan?

Het spreiden van het financieren van zakelijk vastgoed klinkt mooi, maar hoe pakt u dat aan? U kunt een variatie van uw vastgoedportefeuille op verschillende wijzen uitvoeren:

  • Diversificatie op basis van doelgroep

    Bij het investeren in vastgoed kunt u uw panden aan verschillende doelgroepen verhuren. Voorbeelden zijn winkeliers, studenten, expats of arbeidsmigranten. Voor iedere doelgroep gelden andere regels en verschillende wensen. Zo zoeken studenten een eenvoudige kamer, terwijl expats een rijkelijk gemeubileerd pand zoeken. Voor bijvoorbeeld kamerverhuur geldt dat deze doelgroep onder specifieke regelgeving valt. U heeft dan kamerverhuurvergunningen nodig. Ook mogen er slechts een bepaald aantal mensen zijn ingeschreven op één woonadres. Bij deze regels op gemeentelijk niveau vinden geregeld veranderingen plaats.

 

  • Diversificatie op basis van regio

    Een andere wijze om spreiding in uw vastgoedportefeuille aan te brengen, is op basis van de regio waar u commercieel vastgoed aankoopt. U kunt bijvoorbeeld commercieel vastgoed financieren op meerdere plekken in Nederland, maar ook op internationaal niveau. Zo heeft een bepaalde regel op gemeentelijk niveau niet direct invloed op uw volledige vastgoedportefeuille.

 

  • Diversificatie op basis van het soort vastgoed

    Deze vorm van risicospreiding heeft te maken met de diversificatie aan de hand van de doelgroep. Zo investeert u in vastgoed dat bij verschillende segmenten geliefd is. Voorbeelden hiervan zijn vastgoed in het midden, luxe of hoge segment. Ook kunt u denken aan een variatie in winkelpanden en appartementen. Een recent voorbeeld waarbij diversificatie goed van pas kwam, had te maken met de ontwikkelingen rondom Covid. Door de crisis kwamen minder expats naar Nederland, wat tot leegstand in het hogere segment leidde. In het middensegment bleef de situatie echter vrijwel gelijk.

OIMIO over diversificatie van uw vastgoedportefeuille

Bent u benieuwd hoe u het beste diversificatie in uw vastgoedportefeuille kunt aanbrengen? Onze experts van OIMIO praten er graag met u over. Met een persoonlijke aanpak en korte lijnen geven wij u snel duidelijkheid in uw financiële situatie. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie via onze website.

Een initiatief van NIBC Bank

© Oimio 2023