Financieringsaanvraag
Financieringsaanvraag

Commercieel vastgoed

Snel duidelijkheid

Korte doorlooptijden

Persoonlijke aanpak

Architecture Financiering General

Financier uw commercieel vastgoed bij OIMIO.nl

Bent u op zoek naar een lening om uw commercieel vastgoed te financieren? OIMIO.nl adviseert u graag over een geschikte oplossing voor het financieren van zakelijk vastgoed, welke past bij uw situatie. Ook staan wij voor u klaar als uw huisbank uw vastgoed lastig of niet wilt financieren. Doe direct vrijblijvend een financieringsaanvraag via onze website en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Wat is commercieel vastgoed?

Met commercieel vastgoed worden alle gebouwen en terreinen aangeduid die volledig of gedeeltelijk voor commerciële doeleinden worden toegepast. Bovendien bedoelen we met commercieel onroerend goed de bedrijfsgebouwen of elementen van gebouwen die voor een deel of in zijn geheel voor commerciële doeleinden worden gebruikt, waaronder winkels, kantoren of bedrijfspanden.

Het commercieel gebruik van zakelijk vastgoed

Binnen het commercieel vastgoed vindt commercieel gebruik plaats. Dit betekent dat de economische toepassing van het onroerend goed bij dit gebouw centraal staat om winst te behalen. Op dit punt verschillen hobbyisten zich van het beroepsmatig gebruiken van een bedrijfspand. Een aanvraag voor de verbouwing binnen de monumentenzorg is bijvoorbeeld geen vorm van commercieel gebruik. Ook het gebruik van onroerend goed bij publiekrechtelijke bedrijven wordt gezien als commercieel gebruik, zelfs bij een overheidsorganisatie die geen winst nastreeft. Verder vallen onder commercieel gebruik ook zelfstandigen, freelancers of degenen die actief zijn binnen de bos- en landbouw.

Commercieel vastgoed met gemengd gebruik

Bij commercieel vastgoed komt het vaak voor dat er meerdere soorten toepassingen plaatsvinden binnen het pand. Zo kan een bedrijfspand - na transformatie - ook particulier worden gebruikt als woonruimte, bijvoorbeeld als er meerdere etages in het gebouw zijn. Om te bepalen of een bepaald pand onder commercieel vastgoed valt, is doorslaggevend wat het aandeel particulier en commercieel gebruik is. Als het aandeel commercieel gebruik meer dan 50 procent is, wordt het onroerend goed als commercieel vastgoed gekenmerkt. De Duitse Waardering Wet, BewG, hanteert echter een commercieel aandeel van 80 procent van het bruikbare vloeroppervlak.

Verschillende waarderingsmethodes van commercieel vastgoed

De verschillen tussen particulier en commercieel vastgoed zorgen voor uiteenlopende waarderingsmethodes. Zo worden particuliere woningen gewaardeerd door middel van de reële waarde methode, terwijl de waarde van gebouwen, die onder commercieel vastgoed vallen, krachtens de gekapitaliseerde winst waarde wordt vastgesteld. Bij de reële waarde onderzoeken we de marktwaarde van de grond en de productiekosten van het pand. Als het gebouw vrijwel nieuw is, gaan we uit van de reguliere bouwkosten die in de projectdocumenten zijn vermeld. Bij oudere gebouwen leiden we de bouwkosten af uit bouwkosten tabellen. Gaat het om commercieel vastgoed met de gekapitaliseerde winst waarde, dan is waarderen we het zakelijk onroerend goed met de mogelijkheid tot het genereren van inkomsten. De toekomstige uitgaven worden daarbij vergeleken met de mogelijke inkomsten. Het overschot dat resteert zet men om naar de waarderingsdatum, waardoor we een constante waarde verkrijgen.

Commercieel vastgoed en de fiscus

Ondernemers die vanwege de omvang van hun activiteiten een aanzienlijke boekhouding moeten voeren, zijn met name geïnteresseerd in de behandeling van hun onroerend goed door de fiscus. Bij het vaststellen van de belastingdruk houden zij namelijk rekening met de waarde verminderingen en verliezen, die met 'afschrijving" worden aangeduid. De bouw- of aankoopwaarde van commercieel vastgoed heeft dus directe impact op de hoogte van de belastingaanslag. Ondernemers hebben bovendien in sommige situaties de mogelijkheid om gebruik te maken van een aftrek van de voorbelasting bij het bouwen en verhuren van commercieel vastgoed. Dit heeft dan wel een positieve invloed op de bouwkosten, maar zorgt ook voor een hogere BTW bij het latere verhuren van het commercieel vastgoed. Commercieel vastgoed heeft ook een impact op de hoogte van de onroerendezaakbelasting. Voor woongebouwen geldt namelijk een ander tarief dan voor commercieel vastgoed, wat later met het gemeentelijk belastingtarief wordt verhoogd.

Commercieel vastgoed voor het investeren in kapitaal

Commercieel vastgoed is geliefd als kapitaalinvestering bij investeerders. Een investeerder kan ofwel alleen, ofwel met een paar investeerders, ofwel met een grotere groep door middel van crowdinvesting investeren in een project bedrijfspand of ander commercieel vastgoed object. Veelal kijkt men bij kapitaalinvestering naar commercieel gebruikte bedrijfspanden en residentiële gebouwen, aangezien deze panden bij een goede bezettingsgraad een betrouwbaar huurinkomen opleveren. Om ervoor te zorgen dat er geen grote schommelingen of aanzienlijke administratieve onkosten voorkomen, spreekt men in de praktijk langere periodes af voor de huurovereenkomsten van commercieel vastgoed. Beleggers kunnen genieten van een goede kans op een aantrekkelijk rendement bij het investeren en financieren van commercieel vastgoed.

Regel uw financieringsaanvraag voor commercieel vastgoed bij OIMIO.nl

Wilt u graag meer informatie ontvangen over de financiering van commercieel vastgoed, zoals een hotel financieren of een winkelpand financieren? OIMIO.nl beschikt over een uitgebreid team van experts met ervaring op het gebied van zakelijk vastgoed. Ons gedreven team maakt gebruik van efficiënte processen, waardoor wij een korte doorlooptijd hanteren. Zo heeft u snel duidelijkheid over de opties voor uw financieringsaanvraag. Bovendien zijn onze relatiemanagers op elk moment bereikbaar. Doe vrijblijvend een financieringsaanvraag en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op om de financiering van uw commercieel vastgoed te bespreken.

 

Een initiatief van NIBC Bank

© Oimio 2023