Financieringsaanvraag
Financieringsaanvraag

Bepaal uw exit-strategie

Snel duidelijkheid

Korte doorlooptijden

Persoonlijke aanpak

Architecture Financiering General

Bepaal uw exit-strategie: wanneer stapt u als vastgoedinvesteerder op?

Om maximaal rendement te realiseren in uw vastgoedinvestering is het essentieel om uw doelstellingen te bepalen. Wat wilt u bereiken en wat is het beste moment om uit de financiering van het bedrijfspand te stappen? Dit noemen we ook wel de exit-strategie. Met een goede exit-strategie beïnvloedt u uw besluiten voor de toekomst. De experts van OIMIO helpen u hierbij. Neem vrijblijvend contact met ons op via de website voor meer informatie.

Factoren die de exit-strategie beïnvloeden

Wanneer u gaat investeren in vastgoed stelt u tegelijkertijd een exit plan op. U zult het vastgoedobject immers op een bepaald moment weer van de hand doen. De belangrijkste stelregel is om nooit in een vastgoedproject te stappen dat lastig liquide te maken is. Welk vastgoedobject voor u het beste is, hangt af van uw persoonlijke omstandigheden en beweegredenen. De redenen om uit een project te stappen zijn uiteenlopend. Zo heeft u een nieuw vastgoedobject op het oog, wilt u met het geld gaan rentenieren of zijn er persoonlijke omstandigheden als een scheiding. Uw persoonlijke factoren hebben invloed op uw exit-strategie. Wilt u bijvoorbeeld binnen 10 jaar over een bepaald inkomen beschikken, zodat u van een aardig inkomen geniet tijdens uw pensioen? In dat geval bent u niet geïnteresseerd in de financiering van commercieel vastgoed waarbij uw vermogen voor de komende 15 jaar vaststaat. U wilt immers op een eerder moment over het geld beschikken. Welke factoren in uw situatie een rol spelen, verschilt daarom per persoon. Twee investeerder kunnen een identieke financiering van vastgoed uitvoeren met totaal verschillende exit-strategieën.

Verkoop uw vastgoed op het juiste moment

Welke exit-strategie u ook volgt voor uw vastgoedproject, zorg er in ieder geval voor dat u het onroerend goed in uw bezit kunt houden in de aanstaande toekomst. Voor het verkopen van het zakelijk vastgoed heeft u immers een geschikte koper nodig. Dit kan ertoe leiden dat u eventueel langer op de juiste aanbieding moet wachten, langer dan u van tevoren in gedachten had. Als de economie minder goed draait, is het daarnaast lastiger om een goede koper te vinden. Verstandig beleggen in vastgoed is dan ook een must. Denk vooruit en stel vast op welk tijdstip u het beste het vastgoedproject van de hand doet.

Het verschil tussen investeren in vastgoed en aandelen

Het aankopen van vastgoed is in geen geval te vergelijken met de aandelenmarkt. De aandelen hebben namelijk duidelijke tarieven op de beurzen, waarbij je binnen paar minuten aandelen weer kunt terug verkopen tegen een zekere prijs. Dit maakt de aandelenmarkt zeer liquide, waarbij aandelen snel in geld worden overgezet en andersom. Het nadeel hiervan zijn de hogere risico's die aan de aandelenmarkt gekoppeld zijn. De vastgoedmarkt is minder liquide, waarbij het maanden kan duren voordat een transactie voltooid is. Wanneer u als koper geïnteresseerd bent in een bepaald vastgoedobject, heeft deze niet-liquide situatie voordelen. De verkoper wil wellicht dringend van het pand af, en daarom zo snel mogelijk, en tegen een lagere prijs verkopen. Als verkoper is deze situatie echter niet ideaal. Zet daarom uw exit-strategie in op het moment dat de vastgoedmarkt sterk is. Zo verkoopt u uw onroerend goed tegen een goede prijs.

Wanneer het beste mijn vastgoedobject verkopen?

Op welk moment u het beste uw vastgoedobject van de hand kunt doen, hangt af van de kosten die aan het commercieel vastgoed zijn verbonden. Over het algemeen bent u vanwege de kosten en de liquiditeit van de vastgoedmarkt al snel aan een vastgoedproject verbonden voor een periode van drie tot vijf jaar. Soms is er een enorme groei in een bepaalde markt, waardoor u op een eerder moment de exit-strategie kunt toepassen. Dit zijn echter uitzonderingen op de regel. Daarnaast geldt bij sommige vastgoedprojecten dat het juist beter is om het onroerend goed langer dan vijf jaar vast te houden. Bent u bijvoorbeeld een investeerder in een nieuw bouwproject, dan zijn de beste deals veelal te maken in een vroeg stadium. Is het nieuwbouwproject na vijf jaar nog altijd een bouwwerf, dan kunt u het beste nog niet op dat moment uitstappen. Het meest geschikte moment om voor de exit-strategie te kiezen is als het complex compleet af en werkzaam is. In dat geval is het project geliefd in de markt, waardoor de vraagprijs hoog is.

Kom in gesprek met de experts van OIMIO over een mogelijke exit-strategie

Voordat u investeert in vastgoed is het van belang om u te oriënteren op de vastgoedmarkt. Onze experts van OIMIO denken graag met u mee zodat u de meest geschikte beleggingen in vastgoed in uw situatie kunt doen. Met een persoonlijke aanpak en geavanceerde processen kunnen wij een korte doorlooptijd realiseren. OIMIO is een nieuwkomer op de Nederlandse vastgoedmarkt, maar is als dochter van NIBC Bank een betrouwbare en professionele partner op het gebied van vastgoedfinanciering. Wij zijn werkzaam in het mid-market segment bij vastgoedprojecten tussen 2,5 en 15 miljoen euro. Wilt u meer informatie over onze werkwijze of tarieven? Aarzel dan niet om contact op te nemen via onze website.

Een initiatief van NIBC Bank

© Oimio 2023